Wednesday, May 4, 2011

Mainan ape ye sesuai untuk kembar?

Assalamualaikum semua...lama tak menulis kat diari kembar ni. Sebenarnya banyak je cerita tapi disebabkan lama ayah tak menulis, maka sekarang ni meh mama kembar plak lah tulis ye.
Apa ye bahan yang sesuai untuk diberikan untuk kembar? Kadangkala terfikir seusia mereka, apa yang nak dibelikan sebagai mainan dan aktiviti mereka untuk mengisi masa semasa di rumah pengasuh dan juga di rumah... Sebelum ni ada juga belikan mereka vcd mengaji, upin ipin, yg mahal pn ada termasuk dvd disney magic english...tapi uih ikut mood diorang la..kadang nak tengok kadang tak. Tapi macam vcd mengaji tu diorang mang sangat suka..so menonong je depan tv ikut budak-budak kat tv tu ngaji, tapi sekarang ni jarang la mau dok kat depan tv sbb da yg sebahagian tu diorang pandai sambung sendiri, konon da hafallah. 
Sebelum ni belikan diorang banyak buku, flash card, pensil kaler, crayon...tapi semua da jahanam. Kejap je dapat baca, walau koyak rabak pun leh baca lagi. Yang tinggal pun poster ABC, 123, alifbata n etc yang tampal kat dinding tu (tu pn xle tampal kat dinding, kembar pandai tanggalkan, pakaila double tape ke triple tape ke...sudahnya atas lantai je hehe). 

Satu hari tu Pn Am bgtau da satu blog ni anak dia pandai mengaji sedari umur 3thn lagi....so baca dan baca...belilah set vcd mengaji al-furqan, flash card, juz amma dan banyak lagilah. Online je senang malas nak spend masa pergi pkns shah alam tu. Bila dapat tu, excitedla nk on, tapi kembar sambil tgok vcd sambil main pasang blok-blok kaler2 tu, tak taulah pe namanya. Dulu ada je belikan...tapi masa tu diorang tak reti lagi nk main..sudahnya..suma pun dah rosak dan entah ke mana. hehe. yang ni baru ayah belikan, pandai dah main...siap tanya kat mama.." mama. andai tak..antik tak?..." (mama, pandai tak, cantik tak?)...emm

Lepas tu terfikir lagi, nak belikan ape ye untuk kembar ni. Cari buku baru untuk diorang la cam gini. Pergilah MPH tapi mahalla, kalau macam tu baik tunggu pesta buku kanak-kanak. Pesta buku yang lepas tu MPH bagi 30% diskaun. Memang bestlah, tapi tulah buku pun dah rosak. So, dipendekkan cerita, pergilah pesta buku antarabangsa kat pwtc hari sabtu lepas. Pergh.....ramai giler...Pn Am kata mg ramai mcm org nk pergi Saie, tapi sampai-sampai je sesakkk banget nih. Pergi booth karangkraf sesak, JS sesak, PTS sesak...akhirnya pergi booth BESTA je la da member kirim suruh beli. Nak tau dapat buku pe tuk kembar?...hahaha satu je buku..tu pun buku ORIGAMI...bolehla pasni main kertas sepah-sepahkan rumah kan. Lepas ni pergi pesta buku kanak-kanak je lah...best xramai orang, diskaun pun banyak. Geng-geng kembar nti kita pergi pesta buku sama-sama ye.
Maka, disebabkan dpt satu buku je masa kat pwtc tu, hari isnin cuti tu pun pergila jalan-jalan. Pagi pergi singgah kat taman setia alam. Dekat sejam kembar main-main, dah kotor...tukar baju n pampers lagi kat parking, kitorang pun pergilah jalan-jalan kat shah alam. Nak tau pergi mana? haha g mydin cari alat-alat tulis, pensil kaler, krayon, magic pen, gam, gunting kononnye nak buat origami la kan..hehe pembaris, buku mewarna upin ipin dan macam-macam lagilah. (hee...dulu aku kecik-kecik xde pun mcm gini...haha dulu main parit, mancing, main tanah..). tp kat mydin kan murah..bolehla setakat kembar conteng2 buku, dinding dan lantai kat rumah tu...colourful rumah best...haha.

Tak habis lagi cerita, ayah nak cari vcd IQRA' kat pkns. Kitorg malas la nk turun n cari parking, so sementara tunggu ayah, mama n kembar lepak-lepak depan tasik shah alam. Wah! suka kembar dapat tengok bangau terbang sana sini. Vcd xdapat, dah habis kata ayah, so kitorg naik bot ronda-ronda kat tasik, sukalah diorang macam nak terjun kat tasik je gamaknya. Pastu pulak, tergamak ayah ajak naik kayak...habis kembar macam mana?..haha pergi wet world la minggu depan. 

Dipendekkan cerita la ye...pastu pergi PAS (plaza alam sentral) cari cd kosong...n balik...
(pstttt...lek rumah pon kan.... kembar main kaler-kaler kejap je...pastu main sepah-sepah..haha kecewa tul penat kemas umah...xpela mama sabar ye hehe)
(nk tau nape sibuk cm gini...sebabnya balik rumah kembar da pandai..."mama....antu..antu limah.....antu limah...". " mama ...momok...eii momok"....pergh...cepat betul kesan antu limah kat budak-budak kecik kan...









6 comments:

Mama Kembar 3 said...

sama laa ngan my heroes, sgt suka baca buku.. pastu koyak kan semua buku... kejap je beli dah hancur hehe

Huszaini said...

haa.. amik ko kalo mama dia menaip.. hehehe... rasanya peringkat umur ni bagi main blok2 kayu ke plastik ke.. main susun2 buat binaan apa2 lah.. ikut kreativiti dorang

nur said...

MK3- azhar azfar suka main buku, baca buku kejap je...bwkan kat umah pengasuh pun buku tu balik da hancur. samalah kita ye. klu 3org lagila 3x ganda ye..hehe

Husz-hahaha klu mak mak yg nulis ni mcm mbebel la gaya nye. lain beno dgn ayah nulis ye.baru perasan panjang beno. tulah dah pandai main building blocks skrg...tp klu gaduh berterabur smpi ke manamanantah.

AzharAzfar said...

MK3- azhar azfar suka main buku, baca buku kejap je...bwkan kat umah pengasuh pun buku tu balik da hancur. samalah kita ye. klu 3org lagila 3x ganda ye..hehe

Husz-hahaha klu mak mak yg nulis ni mcm mbebel la gaya nye. lain beno dgn ayah nulis ye.baru perasan panjang beno. tulah dah pandai main building blocks skrg...tp klu gaduh berterabur smpi ke manamanantah.

Author M said...

einstein, mainan pertama yang die tekun godek ialah kompas. cuba belikan kompas mane la tau tetibe genius.

-SE oren-

AzharAzfar said...

menarik jugak tu tp nk cari kat mana? tolong carikan boleh...kan dah ader SE...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...